Варшава, 10 години по-късно

Здравей, Варшава,

Дошла съм ти на гости и знаеш ли, вълнувам се все едно ми предстои среща с любим, с когото времето ни е разминало. Едно сладко-горчиво усещане на радост да бъда отново в прегръдките ти и на страх какви сенки ще открия там… А така и не успях да се влюбя тук, знаеш. Но пък се намерих, подредих, пораснах.

Спомням си добре последната ни среща- пак беше август, но не като този, а горещ, лепкав и мъчен. Август, в който никога не съм била по-сама и същевременно, по-спокойна от това. А помежду онзи август и сега, десет години разстояние.

Време, в които те мислех и липсвах както тъжиш по дом, който си напуснал и в който си бил щастлив. (Колко хора могат да се похвалят с такъв?) Питах се как ще ме посрещнеш, дали ще те позная, ще се намеря или ще се изгубя в сърцето ти, пардон, улиците ти. Разигравах наум тази първа наша среща след години все едно се връщам при стара любов, едновременно променена и същата – повече момиче, по-малко жена. Докога?

Разхубавена, така те намерих. Пораснала. По-близо до Запада, нещо, което винаги съм харесвала у теб. Но също и чужда първите три дни, различна следващите. Ти, която беше дом. Всяка стъпка в града бе като deja-vu от друг живот. Ти или аз се бяхме променили повече?

Оставих си време за всичко най-любимо с теб – неделна закуска във Ведел, бавна разходка из Стария град, Шопен неделния следобед в акомпанимент с дъжда. Рутина, която обичах и която ме срещаше с всичко неизказано и несбъднато.

Знаеш ли, Варшава, мисля си, че градовете, които сме обичали в своите двадесет, много приличат на първите ни любови. Когато ги срещнем след години, осъзнаваме, че във Вселената нищо не се губи, но и не се повтаря. Озоваваме се пред един непознат град и един непознат човек. Но въпреки всичко сърцето е в мир. Всяко нещо с времето си, казва. Всяка любов също.

Затова днес си тръгвам без план за връщане. (Но знай, че ако случайността реши друго, ще ми е мило да те видя пак. Винаги.)

И благодаря за уроците,

Мария

*Из архивите на август’17

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s