Бързай бавно

Юлия Кръстева

Posted in day by day, хора и истории by Мария Василева on 22 април 2017

„За мен името на Юлия е Атина!“ (Филип Солерс)

Името на Юлия Кръстева чух за първи път миналата събота, докато помагах на майка ми с боядисването на яйцата, а БНТ звучеше фоново и далечно. Само след няколко думи за нейната история и следата, която е оставила в света между имена като Умберто Еко и Ролан Барт, знаех, че тази среща ще ми е важна.

***
Юлия е звезда!, която светът познава повече от нас, българите. Чужденка и тук, и навсякъде другаде. Философ, лингвист, семиотик, психоаналитик, феминист, писател, атеист. Днес е на 75 години, през повечето от които адресът ѝ е Франция. Затова и като я погледнеш, чисто визуално, буди възхищение с присъствие, класа и елегантност. Съхранила радостта от живота и (през?) знанието. (Винаги съм чувствала липсата на такива жени по нашите улици.)

Но това, всъщност, е най-малкото, с което Юлия Кръстева впечатлява.

Хареса ми как една от интервюираните за филма жени определи успеха ѝ- гениален ум, силно любопитство и амбиция + безпогрешна интуиция да прецениш къде да полагаш усилия. Забележителна, достолепна, проницателна, любопитна, мощна, както Тея споделя тук.

Автономни заедно бързо се татуира в съзнанието ми все едно е рецепта за щастлив брак, особено през призмата на нейната любов. Ето, казах си, любов, която не свършва.

***

Тъжно е колко рядко, съвсем недостатъчно, нашето медийно пространство ни среща с важните, големите неща и хора, онези, които са достоен пример за подражание. Като Юлия Кръстева и Цветан Тодоров, за които благодаря повече на случайността, отколкото на телевизията. А колко много имаме нужда от тях, хората и историите, които заслужават да бъдат разказани, които имат силата да вдъхновяват и променят.

П.П. Лакан малко по малко намира път към мен.

 

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] страхува от Юлия Кръстева – важен не заради самия филм, а заради личността на Юлия Кръстева. за следата […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: