Бързай бавно

Si sapis, sis apis и една закъсняла равносметка

Posted in day by day by Мария Василева on 17 януари 2016

 

Si sapis, sis apis. Ако си умен, бъди пчела. Бачкай, звънти, прави мед, гледай цветята отблизо, блести на слънцето, намери си смислен кошер, жили само в краен случай.“ (от тук)

Любимото ми зимно утро. Подканя те да се обгърнеш с топлина и да сложиш целия свят на пауза. Навън е тихо, бяло и чисто. Навътре- бавно, носталгично и малко уморено. Питам се дали и тази година ми тръгва със закъснение или съзнателно отлагам момента с равносметката, уроците, неизпълнените обещания, страховете…

2015 бе година на безспирно лутане и питане. Неспокойна година. Година на губене и намиране, на въпроси, на дълбаене, на грешни решения, несигурност, примирение.

Най-важният урок за годината бе осъзнаването, че нищо не е такова, каквото изглежда, докато не го опознаеш истински, докато не го допуснеш близо до себе си. Обещах си да не раздавам присъди с лекотата и младежката (само)увереност на 20+ годишно момиче, което все знае и може… Обещах си да бъда по-тиха, да говоря по-малко, да избягавам етикети и оценки, да търся и проверявам допусканията на всяко твърдение. Последното е ужасно важно, защото позволява най-големи изкривявания на истината.

Много искам 2016 да бъде друга, по-добра. Да е година на събиране и подреждане. На физическо облекчение от избраната правилна посока. На рутина- имам нужда от стационарност и повторяемост, за да знам, че аз управлявам времето, а не то мен.

Дълго избирах дума на годината. Подреждане (вътре и вън). Порастване (спазване на собствените си съвети). Грижа (за тялото и ума). Избрах Defining. Като в онази ТЕД лекция за годините между 20 и 30 и изместения фокус. Искам да преодолея страха си, че не правя и не съм най-доброто си Аз. Искам да се науча да бързам без усещане за изоставане. Да се чувствам крачка напред, вместо назад. Да прегърна опита си до тук, да си взема уроците и да стъпвам по-уверено. И някъде между задачките, да вмъквам повече време за себе си, за семейството, за приятелите.

Година, в която трябва да изпратя своите 20 и да вляза смело в 30-те. Със спокойно сърце.

На вас желая сбъдвания, хубавини и душевен мир.

П.П. Към въпросите за равносметка, тази година добявям и тези девет, подарък от Бени. Take your time.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: