Бързай бавно

Малта- фойерверки от сутрин до вечер

Posted in Traveling... by Мария Василева on 22 юли 2012

Усещане за приказка. Това бе първото, което почувствах, докато летях над Малта. Като декор от Аладин и вълшебната лампа.

Тесни улички. Всяка под свой собствен ъгъл и наклон. Лабиринт, в който лесно загубваш пътя си и намираш крайната си точка там, където най-малко очакваш.

Светли къщи, които се различават само по червените врати и зелените прозорци. Понякога обратното.

Шофирането от другата страна напомня за корените на страната. Ако няма трафик, разстоянието между двете най-крайни точки се минава за около час. Табелите са на английски език, който е вторият официален в страната. Въпреки това, обаче, програмата на националните телевизии (цели седем!) е единствено на малтийски.

Плажовете са далеч от нашата представа- скали, вместо пясък и море, което често започва директно от дълбокото… Затова ако не умеете да плувате, внимавайте. Също така си носете и очила за плуване, защото водата е страшно солена и много, много щипе. В един от дните посетихме плажа Blue lagoon на малкия остров Comino. Името само подсказва, че попадате в нещо като райско кътче. Невероятно красиво!

Прекарахме и един следобед във Валета, столицата на Малта, където сякаш средимзеноморскоро влияние се усеща по-силно от арабското. Upper Barrakka Gardens разкрива страхотна гледка към острова.

Ако издържате на слънце, може да разгледате и Mdina. (Аз лично пропуснах.)

Нощният живот е съсредоточен в Paceville. Ужасно шумно и мръсно място, предимно населено от (пияни) тийнейджъри. Не препоръчвам. (бел. на авт.- възможно е и просто да остарявам, а мястото да е готино.)

Като стана дума за нощен живот, Малта е фойерверки от сутрин до вечер. Дори, когато не се виждат. Важното е да се чуват.

Колкото до кухнята- за десет дни единственото традиционно малтийко ястие беше една лека закуска, която е почти 1:1 с нашата баничка със сирене. Толкова, ако не броим пастата с морски деликатеси, която ежедневно присъстваше в менюто на хотела.

По стечение на обстоятелствата успях да присъствам и на една малтийска сватба. Летен коктейл в градина. Това, което ме изненада бе, че нямаше мъж без костюм с бяла риза и вратовръзка, а всички жени бяха с рокли, голи гърбове и прически. Като на бал :)

И да не забравя- малтийците са изключително гостоприемни!

***

Нося мечтата за Малта от едно лято на село, когато съм била 1-2 клас. Имаше две момичета, които живееха там, но лятото прекарваха в България. От разказите им винаги съм искала да я посетя, да разбера какво е това остров и защо звучи така интересно. Честно казано, обаче, очаквах друго. Не знам какво точно, но друго. Личното ми впечатление е, че е твърде топло, влажно, шумно и с много, много туристи. Последните са предимно две възрастови групи- на тийнейджъри и на 65+.

Толкова е топло, че не ти се стои дори на басейна, камо ли да обикаляш навън. Слънцето пари още от 8 сутринта, а въздуха е много влажен. Не съжалявам, че я посетих, но не бих се върнала скоро пак.

Практично: Бяхме отседнали в The Victoria Hotel (4*), който е част от The Palace (5*). Свързани са с топла връзка и ползват един и същ басейн на деветия етаж, който разкрива спираща дъха гледка към Малта, а терасата вечер се превръща в страхотно място за по чаша вино. И двата хотела се намират на минути от централната алея и главната улица за шопинг в Sliema. Летях през Виена с австрийските авиолинии и Air Malta, но предполагам има и чартъри.

П.П. Всички снимки са правени с телефон, мързелива работа малко :)

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. Fanka Vasileva said, on 22 юли 2012 at 23:34

    Страхотно е, че ти се е случило! :)))


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: