Бързай бавно

… за теориите и астрологията.

Posted in day by day by Мария Василева on 13 юни 2011

тези дни намирам време за любимата ми психология.

след сравнително обстоен преглед за функционирането на мозъка (и отричането на дуализма в човешката природа –> mind= brain), се стигна и до Фройд.

тук, обаче, няма да ви говоря за Фройд, а защо съвременната наука по-скоро критикува изследванията му.

има два начина да се отрече една теория, се казва в лекцията. първият е когато се докаже, че е грешна и не работи, втория- когато е толкова обща, че не може да се провери нито колко е правилна, нито дали и колко е погрешна (основна критика към Фройд).

хареса ми вметката за Волфганг Ернст Паули, който запитан за работата на свой колега физик, отговорил с „That guy’s work is crap. He’s not right. He’s not even wrong.“ цитат, който може да се съотнесе и към Фройд.

тук дойде и сравнението с астрологията. и хороскопите.

„…the problem with astrological predictions is not that they’re wrong. It’s that they can’t be wrong.“

това, всъщност, е най-разумният довод „срещу“ астрологията, който сякаш все съм пропускала…

научила съм се да я отричам само защото хора, които много уважавам и които доказано знаят повече от мен, са твърдо против всякакви астролози, ясновидци, нумеролози и пр. предполагам симпатиите ми към последните преди години са били резултат от (не)съзнателна съпротива към точните науки или по-точно от срещаните трудности в разбирането им :)

оставям настрани факта, че ако човек вярва, че има свобода на мисъл и действие, т.е. ако вярва, че може сам да придава на живота си една или друга посока, няма как да вярва в изброените по-горе.

но свободата = отговорност, а повечето хора бягат от нея, което прави същите теории (?!) твърде удобни за приемане.

п.п. повод да споделя тези мисли бе днешния пост при Григор- Астрологична психоза.

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. Живко said, on 14 юни 2011 at 10:31

    Преди година бяха арестували и осъдили жена, която беше мамила хора, че може да ги лекува с магия и им взимаше пари. После преследваха разни циганки, дето стоят пред онкологията и мамят отчаяни болни, че имат лек за всичко. В същото време друга жена мами хората, че може да им предскаже бъдещето, ако й пратят смс и прави това безнаказано по национална телевизия. Не мога да видя разликата и ми е чудно какви са критериите – измамата и в двата случая е налице, и в двата случая жертвите плащат. Има нещо много сбъркано в общественото мнение по тези въпроси.

    Мечтая си за деня, в който всички тези шарлатанства ще бъдат социално заклеймени – астрология, религия, магьосничества, хомеопатии, (прогнозата за времето?) фън шуй, чакри, екстрасенсни способности, разни измислени приложни психологии на самопровъзгласили се професори и прочее, и прочее. Към момента са широко маркетирани от всякакви медии – от сутрешните блокове на националните телвизии до „женските“ списания – и във всяка книжарницата има секция „езотерика“. А би трябвало бъдат осмивани и отричани като суеверия. Суеверието е нещо обидно.

    Не бива да се стига до перверзии като тази


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: