Бързай бавно

Японски държавни стипендии

Posted in Useful materials by Мария Василева on 26 април 2009

Ето ме, преди мъничко се прибрах от София, изморена от дългия път и ставането в 2 сутринта, но доволна, уж :) Бях на изпит по английски за японски държавни стипендии и понеже предварително никъде в интернет не намерих информация какво представлява изпита, сега ще споделя за тези, които догодина може да са на моето място днес :)

Изпитът е един час и, признавам, в първите минути се питах дали времето ще ми стигне, но накрая имах 15 свободни, затова не се притеснявайте :)

Има два рийдинга от по страница и половина, с по 6 въпроса всеки.

Следва упражнение за попълване на изрази, които са дадени (от 1 до 10) и трябва да се подредят по смисъл в един текст (страничка отново).

После има упражнение за избиране на правилната дума/глаголна форма. Мисля, че отново бяха 10.

Предпоследното беше подреждане на думи в изречение. (Дадено е изречение с пет празни места и пет думи под него, които трябва да се сложат на правилните места. Контекста е предварително зададен.)

Последното бе текс и пет подчертани думи, на които да се посочат синоними измежду 10 посочени. 4 от тях бяха супер лесни, петата мен лично ме затрудни :)

Та, това е то. Доколкото разбрах от едни момчета, които за разлика от моето явяване на сляпо :), знаеха какъв е форматът на изпита, ако отидете в МФ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще ви предоставят изпити от минали години.

Не мога да кажа как съм се справила, защото едно е да мисля, че е било сравнително леко, друго дали съм го взела :), но и да не, догодина пак. Ако някой е любопитен горе-долу колко хора се борят за 11-те стипендии, май някъде около 50-60, далеч по-малко отколкото очаквах.

Иначе аз лично си мечтая за тази стипендия още от 10 клас, желание, което още повече се засили след като влязох в универистета и се наслушах на прекрасни и много много интересни истории за Япония, затова тук е мястото да стискате палци ;-)

П.П. Може би ви доскучавам с тези постове в последно време, повече информация, по-малко аз, но когато нищо не се случва, нищо интересно, разбирате, ежедневието ти започва да прилича на черно-бял филм, от който или по-добре нищо да не се споделя, или поне да е с някакъв (потенциален) коефициент на полезност… :)

13 Коментари

Subscribe to comments with RSS.

 1. Комитата said, on 26 април 2009 at 22:30

  Ако беше попитала…

 2. boxedmind said, on 26 април 2009 at 23:19

  Депресираш ме с активността си…

 3. In the end it’s all nice « Lotlorien said, on 26 април 2009 at 23:26

  […] очи с нещо японско. По този случай пожелавам успех на apieceofme, дано те вземат =) Като гледам снимките на Плама-чан във […]

 4. ImPRESSed said, on 26 април 2009 at 23:46

  Благодаря ти много за информацията! Какъв камък ми свали от сърцето само! Поне вече подготовката ми няма да е на сляпо, а още утре даже планирам да мина през русенския клон на фондацията. Тези хора, горките, цяла година няма да се отърват от мен сега!

 5. Ани said, on 27 април 2009 at 0:08

  Мария, най-искрено ти пожелавам да успееш :)
  Мисли позитивно и не забравяй, че Бог знае кое е най-доброто за теб!!!
  Постовете ти са супер! И да знаеш аз съм ти голяма фенка, всеки ден чета блога ти по 2,3 пъти :)
  Късмет и поздрави от Пловдив!

 6. aquarius said, on 27 април 2009 at 0:16

  Ей, стискам палци! :)
  На младини доста се интересувах от Япония и много ми харесаха доста неща за нея. Кога ли ще стигна до тая държава, за да й се порадвам на място, а не само на пейзажи и японски градинки, храмове и паркове. Обаче е много гъчканица и супер скъпо, особено в Токио. Чел съм, че плодовете там ги продават на бройки, а не на килограм, примерно: 1 ябълка – 1 долар или ягода беше, пък и не помня дали беше само долар за бройка. Трябва да питам един приятел, който беше там миналата година.
  От мен пак пожелания да успееш!
  После ще пращаш снимки – ти в кимоно на гейша (може и в дрешка на нинджа ;) , ама без да си забулваш лицето, та да се познава коя си :P ) на фона на Фуджияма. :))

 7. apieceofme said, on 27 април 2009 at 7:37

  @Комитата: Абе аз питах, ама явно все грешните хора :D Важното е, че мина без голям стрес, резултатите след 2 седмици във феисбук хахах :)))

  @boxedmind: И аз си мислех, че съм активна, докато скоро не се запознах с една сладурана 2 курс, която кажи речи бе ходила на толкова международни мероприятия колкото аз за 4 години :) Та… има къде, къде по-активни ;-)

  @ImPRESSed: Дано инфото помогне. Ще ти стискам палци! :)

  @Ани: Много ти благодаря за коментара и за хубавите думи! Усмихна денят ми , и седмицата, и всичко :))) Много настроение и успехи и на теб :)

  @aquarius: 10x за пожеланието, за нинджата не обещавам, виж за кимоното…да! :) Пък и на мойта бяла кожа, която ни слънце, ни солариум я хваща, ще ми е съвсем добре :D

 8. nin said, on 27 април 2009 at 8:04

  Един приятел в момента е в Япония по тия стипендии. Той обаче кандидатства с японски.
  Има доста добри възможности като идеш там, стига да работиш упорито и да ти се отдава.
  Мисля, че той преживя лек културен шок като отиде там.

 9. apieceofme said, on 27 април 2009 at 8:34

  @nin: Аз заради шока искам да отида :) Шегата настрана, но едно е да можеш да се впишеш в чужда страна в Европа, или САЩ, примерно, но друго в съвсем, съвсем различна култура… Това е една от главните причини да ми се ходи в Япония (наред с нивото им на образование, разбира се )- че там ще е цял един нов свят за изследване :)

 10. pysaniya said, on 27 април 2009 at 21:51

  Успех!
  Сега трябва да започнеш да хапваш в Happy :o) Гледам разни реклами, че имало японска кухня :о)

 11. apieceofme said, on 27 април 2009 at 22:29

  Обичам всичко в Хепи, без сушито :D На два пъти в Америка пробвах и хм…не е за мен :)))

 12. […] време ви бях споменала за една мечта и за един изпит по английски език. За […]

 13. hanamichi said, on 16 април 2013 at 18:50

  много благодаря за инфото!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: