ISFiT reminder :)

По-добре късно, отколкото никога, но никога късно е по-добре :) Това гласеше една реклама на хубави и скъпи часовници, но аз ще ви позанимая с нещо друго.

Do you want to change the world for the better? Do you want to share your opinions with other students from around the world? Are you ready for a challenge and an experience which you’ll never forget? Then apply for ISFiT 2009!

Така започва последното съобщение, което получих от ISFiT. Напомняне за наближаващия краен срок за кандидатстване: 30-ти септември.

Защо си струва да кандидатствате за ISFiT?

Защото усещането да си на едно място с хора, различни от теб- било то по националност, религия, цвят на кожата, било то по степен на ентусиазираност или безразличие, е уникално.

Защото ще бъдеш заобграден от Идеи и Каузи, по-големи от теб. От хора, които живеят с мисия. Момичета и момчета от 18 до 30 години, които може да те изненадат със знанията си и с вярата си, че могат да направят света едно по-добро място. С това, че знаят по-малко за последните модни тенденции и повече за изборите в САЩ (примерно :))

Защото страната ни не е от точките, където на всяка крачка можеш да чуеш чужда реч. Нито в училищата и университетите ни езиците се учат така-както-трябва. Възможността 12 дена да говориш на английски (плюс каквито още езици владееш) не е за пропускане. Това е безплатно тренировъчно поле (колкото и прагматично да звучи). Можеш да тестваш комуникативните си умения, дали разчиташ правилно езика на тялото, дали еднакво добре се разбираш с хора близки и далечни от теб.

Защото полезното е съчетано с приятното. Лекции, workshop-ве, презентации са до едно време. После има театрални постановки, мюзикъли, изложби, концерти. Има и зала за chill out с хубава музика, палачинки със сладко, чай и кафе :) А Трондхайм с право го наричат- A City to Remember.

Защото е интересно да вечеряш в 5 и да попаднеш в студентска сграда, в която има всичко, което може да искаш- кафета, ресторанти, концертни зали, барове… Трябва ти добро настроение и хубава компания :) Интересно е и да провериш на колко студ може да държиш;-) , така както да разбереш какво е чувството да не те е страх като пресичаш, но да не забравяме и бални рокли с голи гърбове при температура -20 градуса :)) Плюс чаша (халба?) бира в ръка. Вместо бижу, предполагам :))

Защото Норвегия също така е доста скъпа страна :) . Възможността да не заплащаш престоя си, така както и храната, е повече от добра. При положение, че миналата година билета отиване-връщане бе 220 евро. А и е толкова красиво!

Какво може да се обърка?

Да е прекалено студено. (И да ти се наложи да гледаш нагоре и да питаш за кой дявол ти беше да ходиш там? Сълзите да се превръщат в ледени капчици, а после да пропиеш и горещ шоколад, всъщност каквото-и-да-е-стига-да-е-топло-не-а-горещо, а после да танцуваш салса по тениска. Да си с най-грозната шапка, но да не ти пука щом ти топли :))

Да не попаднеш в хубаво семейство. (Аз имах късмета да съм в невероятно семейство, в прекрасна къщичка, все едно е излязла от приказките. Имах собствена стая и достъп до интернет. Но имаше и друга страна- някои бяха при студенти, спяха на матраци върху пода, нямаха осигурена закуска и т.н. Всичко е до късмета и трябва да сте приготвени за най-лошото.)

Да не си падате по групови игри. Има много.

Да искаш да разгледаш по-обстойно града, а да не те пуснат. „Имам приятел на гости” не въри, пробвайте с „разболях се”.

***
Като думички под чертата. От една страна очаквах повече, от друга получих повече. Трудно е за обяснение :) Магията я има във всички случаи. Нови хора, нови светова, нови приятели. Ново познание за теб самия.

Прекрачването на прага на истински университет, излязъл като от книжка за Хари Потър, катеренето по леда, за да се озовеш на връх, от който се открива целия Трондхайм, чашата топлина в къща, която е на повече от 200 години, колелетата с мънички иглички, уличките, реката и тролчетата, Осло и горещ шоколад в купичка, а температурата да е такава, че обектива на фотоапарата ти се замъглява, разходката из парк с голи фигури, които пресъздават любовта в най-чистити и форми, пътуването с истински бърз влак до летището и много много други нещица направиха моя ISFiT още по-прекрасен.

Защо да не си създадете Ваш? ;-)

А и вижте този град… Една снежна приказка! :)

Ако ви е било интересно, погледнете тук, тук, тук и тук :)

3 мнения за “ISFiT reminder :)

  1. ау че хубаво :) доста се позамислих, дали да кандидатствам, но май няма да имам време тогава заради бакалаварските изпити… както и да е! исках да кажа, че супер ти се кефя, колко си пътувала, и то винаги с много продуктивни цели :)))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s