Гданск- неочаквано вълшебство

По принцип заглавието на поста трябва да включва още два града- Сопот и Гдиня, защото най-често трите вървят заедно. Разположени са съвсем близо един до друг и ако не ви се кара колелo, например, то може да хванете влак и в рамките на от 5 до 10 минути да сте в кой да е от трите.

Само, че мен ако питате, единствено Гданск си заслужава да бъде посетен… В някаква степен и Сопот, който се води за най-хубавото им (престижно и скъпо) курортно градче. Приятна атмосфера, много заведения, малко хотели тип нашенските в Сл. Бряг, и къщи-дворци, които ти нашепват приказки за принцове и принцеси. Подходящ е за следобедна разходка по кея, возене с рикша до някое ресторантче с морски деликатеси, коктейл и дискотека. Културни забележителности (май) няма.

Но да се върнем на Гданск :) Казват, че Гданск е копие на Амстердам… Не мога да го твърдя със сигурнст, защото не съм била в Амстердам, но съм имала щастието да бъда на някое и друго прекрасно местенце по света… Не е хубаво да се сравняват градове, които нямат много (нищо?) общо по между си, но от първите стъпки по улиците на града, го сложих в графата на най-, най-красивите градове, в които съм била. От тези, които ти спират дъха. От тези, в които искаш един ден да се завърнеш. От тези, за които дори не ти стигат думите да опишеш колко са прекрасни…

Привлича почти толкова туристи, колкото Варшава и Краков, но според мен трябва да привлича повече. На Варшава в някаква степен и липсва атмосфера… Можете да я разгледате за 2-3 дни и после…после ще се отегчите… (Освен ако не обичате разходките по паркове, защото май няма друга европейска столица с толкова много зелени пространства.) Краков, от друга страна, е приятно градче, но не успя да ме грабне. Може би, защото ако си свикнал да живееш около “вода” (било то море/река/океан…), не можеш истински да се влюбиш в град, чийто въздух не те пренася в страната на спомените. Сигурно затова и Стокхолм ми хареса толкова. Различно е.

Гданск… Няма да превеждам статията от wiki или тази от книжката на Lonely planet, за сметка на това ще ви покажа някоя и друга снимка от това, което успяхме да посетим в рамките на малко по-малко от ден… За съжаление :( (за сметка на това прекарахме цял ден в Гдиня (?!), където няма абсолютно Н-И-Щ-О, което да ти привлече вниманието и е просто един грозен индустриален град! Честна дума!)

Прекарах 4 дни в Pomerania (така се нарича областта, в която се намират Гданск, Гдиня и Сопот), последните на месец май и през цялото време беше изключително студено. Дали нашия късмет бе такъв или обикновено си духа така, не знам. Ако имате път на там, подгответе се за всеки случай. Аз бях опакована като слонче и май не се нуждаех от багаж, защото бях сложила всичко възможно по себе си, чак прибегнах до чужди шапки и якета :D, като това естествено не ми попречи да се разболея след екскурзията.

Ако имам право само на едно изречение под заглавието, то ще е- Посетете Гданск!!! Една задължителна дестинация! :)

P.S. Излизането в „открито море“ :), както барбекюто, огъня на плажа и някой с китара в ръка, допринасят за настроението и хубавите спомени ;-)

Едно мнение за “Гданск- неочаквано вълшебство

  1. Не знам дали от снимките мога да си направя правилно заключение, но наистина доста прилича на Амстердам – същия тип сгради, море, малки кафенета на малки площадчета. Само велосипеди не виждам :) Също така ми изглежда по-чисто и не толкова пренаселено. Амстердам е прекалено окупиран от туристите.
    Крайно време е да седна и да напиша тази статия за Амстердам дето я планирам от два месеца :)
    Поздрави от варненското море!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s