Намери-върни

Колко е лесно само

Намираш портмоне, в случая-пред магазин, някъде около обяд.
Не го отваряш, защото чакаш някой да си го потърси.
Никой не идва и малко преди края на работното време се решаваш да видиш какво има вътре- документи и сгънати пари.
Обаждаш се на районното, изпращат кола на посочения адрес, последната идва след 15-20мин., описват вещите- лична карта, шоф. книжка, любовна бележка (е, това може и да го пропуснали) плюс около 50 лева.

Бонус получавате похвала:
„Малко са съвестните граждани като Вас. Да върнат не само документи, но и пари“.
„Да пази Господ да останем на тези пари“.

Това не е пост целящ да покаже колко добра и съвестна гражданка съм, защото главното лице не съм аз. Аз по-скоро още по обяд щях да звънна в райнонното, но е магазин, винаги е възможно човек да се върне… Anyway.

Това е пост целящ да покаже как нещата не само могат да се случват, а и действително се случват.

За протокола: връщат се ключове, очила, златни пръстени/обеци, документи, телефони и т.н. ВСИЧКО, КОЕТО НЕ Е ВАШЕ, А ЧУЖДО! Ако наистина ама наистина няма как това да стане, е вземете поне почерпите някого, който би имал нужда повече от Вас…

3 thoughts on “Намери-върни

  1. За много голямо съжаление ти живееш в Полша, а ние в България. Тук историята има следното продължение горе-долу от момента, в който свършва – предаване на нещата на полицията. Става въпрос за реални случаи – предаваш портмонето и парите на полицията и после човекът си получава документите, но не и парите. Все пак и полицаите са хора трябва да се почерпят. Обяснението е, че парите не ги е имало, а портмонето е било изхвърлено някъде.
    По-лош но вероятен случай – не си намираш портмонето, пишеш го откраднато, но знаеш, че няма смисъл да звъниш в полицията, защото никой няма да тръгне за едно портмоне да гони престъпници. Така е у нас – защо за 50 лв да търсиш някой, при условие, че има финансови измами. Защо да търсим крадец на колело, при условие че има на коли…. Полицията не връща документите, а освен това глобяват притежателят им, защото не е съобщил за кражба и освен, че си плаща нова лична карта, шофьорска книжка, подава документи за банкови карти и т.н. му пишат глоба за още 50-100лв.

    Добре, че не си ти съвестната гражданка, защото ако прочетеш това ще съжаляваш, че си си помислила да бъдеш съвестна. Най-добрият вариант е по адреса на личната карта да намериш човека, а ако е банкова карта – връщаш я в банката. Все пак знаем с кого работи полицията :-(

  2. и аз бих върнала всичко намерено, ако знам къде. не го пиша, за да покажа колко съвестна съм. просто наистина е така ;)))

  3. @zaza: Случката се разви преди 2 дена в Бургас :) Моята първа мисъл също беше, че полицаите ще вземат парите, ама нали пък описват всичко… (Нямаше как по адрес да се намери човекът, защото бе от някакво незнайно село.)

    Важното е ти да вършиш каквото трябва, пък после вече може само да се надяваш, че всичко ще е ОК. Гаранции никакви, но поне съвестта ти ще е чиста :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s