По въпроса за образованието (отново и отново)

Банална тема, а?
Добро ли е, лошо ли е, учениците ли са виновни, учителите ли, родителите ли…? Кой? Забравих Министерството на образованието, което пък не е излизало от списъка със „заподозрени“.

Моят отговор е, че всеки е виновен.
Лошото е, че нали казват общата вина е ничия вина, прехвърлянето на отговорността за предприемане на каквито-и-да-е действия се прехвърля от едните-на-другите-на-третите от години. По мои наблюдения, от или малко след 1989. Не мога да твърдя със сигурност, защото съм „влязла“ в системата 1994 :)

Lyd и днес е написала хубава и провокативна статия тук и ние е дала малко видео материал за размисъл тук. Хвърлете им по едно око, и на тях, и на коментарите. Заслужава си.

Само клипчетата ще коментирам, макар да говорят сами за себе си.
Картинката не се е променила ни най-малко. Това, което не разбирам е, че не е нещо, което да не се знае! Знае се, говори се нон стоп за проблема и накрая все нищо. А решения милион! Ако родителите не знаят какво да правят- да се обърнат към специалист. Ако тези от министертсвото не знаят- да се обърнат и те било към консултанти, било към психолози, било към обикновени българи, които са ходили тук и там и са видели как трябва да се случват нещата в образователната система. Или да питат децата на някой политик. Повечето са навън, съдейки по различни интервюта.

Вече не знам кой е по-виновен: учителите, родителите или децата. Последните (уж) са неосъзнати още, хормони бушуват, ала бала глупости за извинения на неизвиняемо поведение, но пък защо другите нищо не правят?! Като няма санкции, няма и промяна. А учениците сами няма да си ги наложат, колкото и да не Ви се вярва.

За смисъл в образованието няма да говоря, защото не познавам хора, които да не си ценят времето, та и аз като тях, затова ако нямаше смисъл, нямаше да съм студентка. А общ смисъл няма. Има за мен, за теб, за някой друг. Не за всички. Има успели и преуспели хора без висше. Има и провалили се с 2 и трето на път.

Смисълът сам си го създаваш, сам си го намираш. И си проличава повече с напредването на годините и погледът назад…

3 thoughts on “По въпроса за образованието (отново и отново)

  1. Поне едно е ясно, че българското образование пропада с всеки изминал ден…

  2. Клип номер 1 ми се вижда крайна ситуация. Завърших миналата година, езикова гимназия и чак да сме били учителките нямам спомен. Сигурно в някой техникум е заснето.

  3. Образованието е такова, каквито са и хората. Колкото и да е грубо.
    Методиките на обучение са невероятно остарели, но и колко от учениците искат да учат съвременни неща, а и колко от родителите и политиците работят това да се случи? Мотивацията на учителите каква е? Самоусъвършенстващи се мазохисти? Майка ми е доктор на педагогическите науки и винаги пита това студентите си – каква им е мотивацията да станат учители.
    Няма единична вина според мен, както и ти казваш – комплексно е.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s