След време няма да има и желание за борба…

Не съм възпитаничка на софийската Френска гимназия и буквално преди минути прочетох за проблемите там.
Понякога ме е срам от това, което се случва в България. Колкото и ужасно да звучи и колкото и малко да е на фона на всичко останало.

По този повод наскоро позната ми се скара с думите: „Каквото и да се случва в България, никога не трябва и не можеш да казваш, че се срамуваш!!!“ Не съм съгласна, но това е друга тема. /Срамът е поемане на отговорност в някаква степен- осъзнаване на проблем или грешка, независимо дали твоя, на приятел или на държавата./

В 11 клас най-добрата ми приятелка се премести за кратко в София. Като слушах за разликите между нашата (бургаската) френска гимназия и софийската, не можех да повярвам. Затова се надявам всичко да си дойде на мястото…

Anyway. Пиша не само заради софийската френска. Пиша и заради бургаската, където двама от най-добрите по мое мнение учители вече не преподават. Отдавна се канех да го направя, но сега явно е дошъл момента.

Няма да споменавам имена, но става въпрос за учителка по математика и учител по литература. /поне само за тези знам/

Госпожата по математика бе сред най-добрите учители, които съм срещала през целия курс на обучение. Невероятен преподавател, който отиваше далеч от чистата математика. Някой, на който му пукаше за нас (съжалявам за израза), а не беше в час само за отбиване на номера. Толкова много сме научили от нея, че някога трябва да и отделя цял пост. Учител, който ни беше и приятел. И тук идва уловката- само ако видеше, че полагаме усилия, че показваме уважение. Вярваше в ученици, от които другите учители бяха вдигнали ръце. Понякога ни съветваше, понякога ни разсмиваше :) Едни от най-хубавите ни часове. Учител, за който сега всички си спомняме с усмивка. На когото честитим празниците и с когото сядаме на по чаша кафе. Но видиш ли ти, идват някакви лапета, разглезени до n-та степен, с претенции и т.н. и до там. Съжалявам само за онези, които щяха да я оценят.

С господина по литература е различно. Ако трябва да съм честна през първите 2-3 седмици и аз бях сред всички онези, които недоволстваха. (и беше нормално след 3 години с още по-невероятна г-жа по литература, а промяната бе голяма :) ) Той не се усмихваше много, не умееше да привлича кой знае колко вниманието на учениците, обаче, ако искаше да слушаш, можеше да отидеш на изпит в СУ без частни уроци. Честно. За него не мога да кажа, че е един от най-добрите учители, които съм имала, но пък със сигурност е от най-умните. И си харесваше работата и искаше да ни научи на нещо. Използваше думи, които трябва да проверяваме в тълковните речници. Нон стоп правехме тестове без проверка. И заради тези две неща, предполагам, малко след като аз завърших, той вече не преподава.

Спомням си как едно лято майка ми ме помоли да изляза на кафе с дете на нейна приятелка, което има проблеми с въпросния учител. Да дам съвети. Стори ми се смешно… Това бе предмет, в който стигаше да имаш желание да слушаш в час и шестиците сами идваха.

Писах, защото не винаги системата е виновна. Понякога са и ученици/родители.

И крайния резултат ще е, че всички добри преподаватели ще напуснат, защото ще им омръзне да се борят я срещу МОН, я срещу „недоволни, иначе послушни и ученолюбиви“ дечица.

П.П. Споменавала съм, че съм завършила френска гимназия, но кандидатствах с английски. Подготви ме една от най-добрите преподавателки в Бургас. Не преподава в никоя гимназия. Има толкова много ученици, че не винаги може да вземе нов. Обожава да преподава и го прави повече от добре. Само, че и тя се бе отказала от „системата“.Даже доста рано. С право. Проблемът ще дойде в близките години, когато такива като нея ще са много.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s