Варшавския икономически университет I

Ето и обещаната информация за Варшавския икономически университет. По принцип за повечето от професорите е по-скоро бизнес училище (има разлика!), което се подкрепя и от директния превод от полски на английски (Warsaw School of Economics- European Business school rankings) , но като цяло моето впечатление е, че е по-познат като икономически университет. В поста ще е SGH, както се обръщаме към него за по-кратко… Anyway (това едва ли има голямо значение :) ), избрала съм най-важното от информацията за университета с която разполагам, приложила съм малко снимков материал с разяснения :p и съм обърнала най-много внимание на начина на преподаване, организацията на учебния процес и инициативите, които често се провеждат в университета. За да не става прекалено дълъг пост последните три са обособени в отделен пост, защото и заслужават най-много внимание. Надявам се е полезно и интересно :)

За университета : Szkoła Główna Handlowa w Warszawie (Warsaw School of Economics – SGH) е най-старият и най-престижният икономически университет в Полша. Основан е през 1906 г. През академичната 2006/2007 година в него се обучават около 17 000 студента. Отделно от бакалавърските и магистърските програми на полски и/ или английски език, университета предлага и Executive MBA. Заместването на “старата” с новата болонска система започва 2006/2007, като доколкото разбрах за новия випуск 2008/09 процеса ще е завършен.

Прием: До преди няколко години изпитите са били 4 : география или история, математика, изпит по пръв чужд език (advanced level) и изпит по втори език (intermediate level). От 2005 година се кандидатства с общ изпит, предполагам като нашите матури.

Сътрудничество: SGH има договори с повече от 100 чужди университета, а участва в следните програми:
ERASMUS; CEEPUS; Bilateral exchange programmes; CEMS; Programme du Double Diplome SGH- Sciences Po de Paris; Master de Management Economique Europeen SGH-HEC; Polish-German Academic Forum; Warsaw Executive MBA; Canadian Executive MBA; Polish-Japanese Management Centre; Council on International Education Exchange

Къде се намира: На две спирки с метрото от центъра :D

Campus: Университета се простира в 6 сгради, обикновено всяка отворена от 7ч до 21ч. Във всяка сграда има гише информация (ако учите в ИУ- Варна, не си представяйте кабинката на портиера, pls :) ). В 3 от сградите, в които аз имам лекции има и безплатен гардероб. В кампуса има още библиотека, студентски клуб и 3 общежития. Искам да подчертая, че между основната сграда и сграда “A” има топла връзка. “F” е на 2 крачки от основната, а най-новата- сграда “C” е на около 5 минути от основната. (Не ме питайте за буквичките- никой не знае защо са в такъв ред :) ) Това е важно да се отбележи, защото някой като чуе повече от една сграда и може да си мисли за бягането между основната сграда на Винса и тази на втори корпус. Поемете си дъх, тук всичко е направено и с мисъл за студентите.

Ще опиша само някои от нещата, които се намират в основната сграда (изключвайки аулите): две кафета- едното за професори, другото за студенти, басейн, сауна, фитнес клуб, книжарница, клон на банка, стая с компютри, малки киоски за вестници, напитки, бързи закуски и др. , няколко ксерокс + принтер точки.

Библиотеката: Основната разлика с нашенските (освен томовете литература) е работното време: Понеделник-Петък от 8:30 до 20ч. Събота от 9 до 20ч. Неделя от 10 до 15ч. И както аз повтарях “wow” за това работно време, после научих как в Швеция (примерно, но едва ли е единствена) има денонощни библиотеки или поне до 2am. Поне. Към това си представете и че е топло и уютно…

Спорт: може да се запишеш на някои или да ходиш за удоволствие, когато си поискаш. Имаш право да избираш между: плуване, аеробика, каланетика, тае-бо, пилатес, бокс, баскетбол, волейбол, боди билдинг, модерен балет, кънки на лед, тенис, лека атлетика.

Cafeterias :) : всички са с достъп до безжичен интернет. Атмосферата е невероятна- по-хубава от повечето в България. Мисля, че не се пуши в никое от тях. Освен различни напитки, в някои има и леки закуски, сандвичи и т.н. Основно място за учене или изготвяне на групов проект. *Като цяло навсякъде в университета има маси, пейки, столове и всеки е отворил я лаптоп, я учебник и си учи. Не се пести от осветление или отопление на сградата.*Докато във Винса е забранено влизането със закуски или напитки, тук навсякъде има машини за кафе. Навсякъде може да седнеш и да хапнеш. Повечето студенти си носят със себе си приготвени сандвичи, защото понякога нямаш време между лекциите да отидеш до стола, примерно. Повечето професори започват първата си лекция с това, че нямат против ако пием (кафе/сок…) или хапваме (стига да не е нещо, което много мирише :) , остават ядки, плодове и т.н. ). Голяма част от студентите влизат с термо чашите за кафе (онези големите, от американските филми :)) А аз веднъж, докато хапвах Bake rolls в ИУ-Варна ми направиха забележка, че университета не бил закусвалня. Без коментар… А всеки иска да превърне университета в приятно място, в което студентите да прекарват възможно най-много време, нали? Това е начина, да… :(

Общежитието: аз съм в “Sabinki” (има 3 общежития по принцип). На 5 минути от повечето сгради на университета. Наемът е 290 злоти на месец (около 150лв), в които влизат вода, ток, интернет. Еразмус студентите са по двама в стая, докато полските студенти са или по 3, или по 4. 5 етажна сграда, близо 600 студента. Перално помещение, помещение за тенис на маса и билярд. Отделна фитнес зала за мъже и за жени. Стая за учене. TV стая. Баните и тоалетните са общи. Има по две кухни на етаж. Има и стол, който е много по-уютен от повечето заведения за бързо хранене в България.

Организации: За разлика от нас те си нямат само AIESEC и Студентски съвет :) Към тях се добавят AEGEE, ESN, Independent Students` Association, Tourist Club of Students of Economics) , Polish Students` Association.

Вестник: всъщност е списание :) “MAGIEL”. Излиза всеки месец, в доста завиден тираж и напълно безплатно, с доста странички и добро качество.

Можете да погледнете и това филмче :)

П.П. Нека поста да не се разбира като критика на българските университети, професори и т.н. Най-малко пък на ИУ-Варна, който съм използвала за сравнение само защото нямам опит с друг бг университет. Нека да е "показно" как всъщност нещата може да се правят и без да си страна от Зап. Европа... Не давам пример с "общия път" със социализма, защото знам, че Полша, Чехия и Унгария винаги са били по-напред, но въпреки ако първо не можем тях да стигнем, защо се целим в тези, които са още по, по, най.

3 мнения за “Варшавския икономически университет I

  1. Работното време на библиотеките силно ме впечатли. През всичките тези години все съм се чудил, защо разни ТПК- та могат да работят на смени, а от библиотеките те гонят рано- рано…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s