Европейски социални модели

„Catching-up“ модела е най-добрият, защото високо квалифицираните кадри от тези страни емигрират в други, по-развити, а икономиките им въпреки това успяват (сами) да постигат забележителни успехи.“

Ето това е пример как да обърнеш едно отрицателно твърдение (хората емигрират, защото условията са незадоволителни!) в положително. Не е мое, спокойно :), но от един час си го повтарям и сама си се усмихвам, затова реших да споделя…

Тази седмица бе седмицата на презентациите. Последната завърши преди час- „Strategic game“, в която бяхме разделени на 4 групи, всяка представяща и защитаваща един от европейските социални модели с цел да се избере най-добрия, който да се разпростре из цяла Европа. Вече 5 с „Catching-up“ модела на новите членки (от 2004 и 2007г.) Цитираното изречение е от една германка, която бе в групата на защитаващите именно този нов модел…

Който иска повече инфо- тук и погледнете Globalisation and the Reform of European Social Models, Andre Sapir (текст на лесен , дори увлекателен английски:) )

Иначе аз бях group leader на защитаващите англо-саксонския модел и в крайна сметка бяхме победители :) Ако някой се пита не трябва ли „нордическия“ да е най-добрия, отговорът е, че по повечето параметри е на първо място, но е създаден за страни с много по-малък брой население и много по-нисък процент присъствие на имигранти, затова едва ли би успял да се разгърне по-мащабно…

4 мнения за “Европейски социални модели

 1. Емиграцията на високо-квалифицирани хора много трудно може да бъде аргумент, че е нещо добро за една държава. Развитието на една организация има нужда от качествени хора. Много по-добре щеше да е тези хора да си останат в България. Като е било след Освобождението – много хора са учили в чужбина и всеки един от тях се е върнал. След 1990 г това бяха първите хора, които се изнесоха и вероятно ще бъдат последните, които ще се върнат (ако въобще се върнат). В Източна Европа има растеж, но той е до едно време. Когато разходите за труд станат прекалено високи и ще трябва да се търсят други пътища – именно високо-квалифицирани хора. Без тяхното присъствие нищо добро не ни чака.

  Не съм съгласен и с тезата ти, че в България социалният модел няма бъдеще. Ако разгледаш данните за културни излседвания на Хофщеде ще видиш, че в дългосрочен план точно такъв модел ще се развие в България. Много сме далеч по начин на мислене от англо-саксонците.

 2. Именно защото самата теза, че емиграцията е нещо положително е абсурдна и защото все още се надявам, че момичето не го мислеше, а по-скоро е искала да каже каквото-и-да-е в защита на своя модел. В поста е, защото не мислех, че някой може да се изкаже по такъв начин…Било то на шега, или не.

  Колкото до тезата за „catching-up“ модела в България, не съм споменавала нищо. Не съм избирала да бъда в групата, защитаваща англо-саксонския модел, а попаднах там. Единствената теза, която съм изразила е, че нордическия е по-добър от англо-саксонския, но трудно би се разпростял из цяла Европа.

  Отделно от това търсихме модел, който да обедини всички членки на съюза (хипотетично). Това няма как да е новия модел. Все пак ако се съсредоточим само върху България, дано скоро проработи, така както и за Словения.

 3. Не те обвинявам, че си защитавала англо-саксонският модел. Нищо лошо няма в него, но едва ли ще стане водещ в Източна Европа. В презентацията си си добавила една точка и за България. С това не съм много съгласен. :)

  Както и да е. Хубаво е да се интересува човек от тия работи. Интересни са. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s