Полската фондова борса

img_5081.jpg

„Hi! Are you interested in Stock Exchange? Do start your day by checking closing quotation of NIKKEI and end your day checking closing quotations of DJIA and NASDAQ? If yes than I’ve got a trip for you:)! If not, than come and see how amazing stock exchange can be! “

Преди няколко дни получих съобщение с предложение за посещение на Полската Фондова Борса– GPW, което при директен превод по-късно разбрахме, че означава „market of securities“. Началото звучеше доста страшничко, защото определено не започвам и завършвам деня си така, но пък въображението ми веднага заработи на пълни обороти и започнах да си мисля за стрелкички, сочещи на горе и долу, за цифри в зелено и червено, за много мъже в костюми, оставили саката си настрани от напрежението, за енергия, викове, разговори по телефона и… нямаше как, потвърдих :)

Малко преди началото представата ми се разби на парченца, след като разбрах, че са много малко борсите по света, приличащи на тази в NY и тук най-много да видя момчетата от охраната плюс някой и друг компютър. Ех, тези американски филми.

Първата спирка бе сградата, от където всичко е започнало :) Забавното е, че до 89 там е била централата на партията и сърцето на социализма. А после хоп! и фондова борса. Причината за трансформацията е, че по онова време това е била сградата с най-добри комуникационни възможности.

Втора спирка- новата сграда на полската фондова борса. Направена е от много много стъклени конструкции, които да символизират прозрачност на действията, да засилват разликата с каквото-е-било-преди. Има и много метални конструкции, много желязо, които трябва да символизират сигурност и да внушават масивност.

В момента фондовата борса във Варшава се състезава за първото място в ЦИЕ само с тази във Виена. Първата има по-голям брой листнати компании, докато втората разполага с по-голям капитал. Ежедневният turnover в полската стокова борса е 1 300 000 000 PLN (разделено на 3,5 ще го имате в евро).

img_5090.jpg

За разлика от тази снимка, отбелязваща последния ден по „старата“ система, днес не се видяхме много брокери, защото всичко е компютъризирано и заявките стават по интернет. Видяхме само голямата черна кутия, където е харда на компютъра :) При създаването на борсата са поискали съвет от франзузите как да я направят по най-добрия начин.

Тихо и много спокойно местенце. Отворено за посетители в определените часове.

За накрая ще добавя, че инициатор за посещението бе студент от университета, както сам се изрази „crazy“ относно фондовата борса, беше се подготвил с информация и дори ни раздаде някои факти като хандоути. Правеше всичко по собствена инициатива и за собствено удоволствие… Благодарности :)

Последната снимка е машина, където можеш да гледаш филмчета и факти за историята на борсата, а камбанката наистина звъни всеки ден към 4 30 :)

img_5079.jpg img_5080.jpg img_5082.jpg img_5084.jpg img_5088.jpg img_5091.jpg img_5099.jpg

2 thoughts on “Полската фондова борса

  1. Опс :) Мерси за забележката. Сега вече си пролича защо все избирам предмети без цифрички :)
    Истината е, че сега ще трябва да се поразтърся из гугъл за разликата между двете, защото ми е малко мъгляво…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s