За жените, казармата и децата

Току що се връщам от много приятно изкарана вечер в компанията на две момчета от Германия, една французойка и едно момиче от Южна Корея. В български ресторант :) „Bulgaria magica“. С шопска салата, кебапчета, мусака, таратор и най-„невероятната“ версия на „Ратка пирадка“, която бях чувала. След избраните „хитовe“ на 95/6 (не съм много сигурна), пуснаха и малко народна музика. Попитах дали имат меню на български, казаха не. Попитах дали някой говори български, пак не. Но пък повечето ястия се доближаваха до това, което трябва да бъдат, затова предполагам, че отново ще го посетя.

Едното момче се нахрани мноооого бързо (дали защото бе гладно или порциите бяха малки) и приятелката му, почти недокоснала своето ястие, направи коментар „както винаги“. Елиас отвърна „ами така е, като си бил в казарма“. А от там разговорът пое в съвсем друга посока…

„Ако всички сме равни пред закона, то жените също трябва да ходят в казарма.“

За първи път чух подобно мнение, честно… Вярно, че пред закона сме равни, ама май само пред него. И каквото и да си говорим за еманципация и т.н. , мъжете са по-силни и по-издръжливи от нас. Природа. Изключения никога не липсват, но са по-скоро потвърждение на правилото. Идеята казарма-за-жени ме кара да настръхна цялата. Първи асоциации- мускули; агресия; студ… От друга страна се замислих трябва ли мъжете да бъдат компенсирани за времето, прекарано в казармата? Нас компенсират ли ни за 9те месеца? / Мъжката половина отговори, че деветте месеца били избор. Казармата е задължителна. Под една или друга форма. И все пак … ?! /

*Като малка си мислех колко добре ще е ако има нещо подобно на казармата, но за жени. Мъжете ставали мъже в и след казармата. Защо не ни помогнат и на нас „да станем жени“ с курсове по готварство, шиене, плетене, гримиране, прически и т.н. :D Мисля, че няма да имам нищо против. Вече е късно, обаче. *

От там разговора пое в нова посока: мъже/ жени и отглеждане на деца.

Коралин ме попита дали в България е модерно малко след раждането жената да продължи да си ходи на работа, а мъжът да стои вкъщи при детето, защото във Франция сега било много популярно…

Да бяхте видели изумлението, изписано на лицето ми…

Започнах с „майката трябва да си стои при детето, майката има по-добър подход за възпитание, майката е способна да дава повече любов“ и т.н. , а те ме гледаха с почуда, невярващо.

Стигнахме до извода за разликите във възприятията на хората от Западна и Източна Европа.

Вечерта завърши в приятно кафене, говорийки за всичко и за нищо. Попитах Елиас, който в момента работи за една от най-добрите консултански компании във Варшава, за съвет при писането на мотивационно писмо, а след отговора вметна „Нали знаеш, че ако изпращаш и снимка, трябва да изглеждаш възможно „най-мъжки“– къса прическа или прибрана коса и пр. ?“ После, били сме равни… Да сте чували някога мъже да трябва да изглеждат „по-женствени“ на снимки от CV-та? Нека позная- не.

Мислите ли, че е нормално жената да работи, а бащата да бъде при детето?
А какво относно въпросът за казарма за жени?

П.П. Нямам нищо против еманципацията. Предполагам и не трябва да имам. Трябва да я поддържам… (по принцип). ОК, но границите започват да ми се размиват. Твърдо убедена съм, че си има „женски“ и „мъжки“ неща. А те започнаха да се обръщат. Съжалявам, но ако крайната цел е да си сменим ролите, не благодаря…

П.П.2 Снимки от ресторанта утре :)

img_4622.jpg img_4612.jpg img_4605.jpg img_4620.jpg img_4621.jpg Мусака :) Специалитет на Варна (За първи път го чувах…)

Няма нужда от обяснение :) Да беше лято само… Радост, радост :) В кафето, което е мн мн мн приятно :)

8 thoughts on “За жените, казармата и децата

 1. Ами, мисля си, че е нормално майката да работи, а бебето да е при таткото… Незнам защо, но може и така

 2. А какво относно въпросът за казарма за жени?

  1. Ти не си ходила в казарма, аз раждам единствено и само бисери.. т.е надали можем напълно да се разберем, но нека да пробваме.
  2. За мен казармата беше абсолютна загуба на време, и не само за мен. Това за приказката, че момчетата ставали мъже в казармата може би за някои мамини синчета.. макар че като се замисля то, ако си путка и 100 години да е казармата, надали ще станеш мъж. Най-много да станеш гей :) И съвсем да ти изтече мозъка от сасчетата по време на безкрайните наряди. Едно време може би е имало казарма, за баща ми, за дядо.. това, което беше по мое време (окт 1996 – дек 1998) си беше абсолютна загуба на време, тъпня на квадрат и простития на куб(П). Капиш?
  3. Предпочитам тогава да бях две години в университета или да къртя нейде кинти, а не да ми пропиляват хубави, млади години.. за чий? За 3 минути живот в реални бойни условия като кемаф на Т-55?! Я заеби, бате.
  4. Като ще е еманципация, аре да е и мобилизация, а? :P В смисъл, ето, аз бях танкист. Найш кви дула има, како.. майко, свят да ти се завие :) Няма да има грам циврене за размера, дето бил имал толкова голямо значение..
  5. Извод: жените раждат и в казармата да се е(б)манципират, а аз така и така правя детски комикси, мога да си ги правя и от дома и да разказвам приказки по цял ден на приказната си (бъдеща) дъщеря или син. Мда :)

 3. някога имахме военно обучение в гимназията – като предмет, а и като 2 седмици практика. Радвам се, че не трябва да ходя в казарма, както и че синът ми няма да ходи.

 4. Съгласна съм, че казармата е загуба на време и за мъжете. Добре, че я махнаха. Между другото, в Израел и жените ходят в казарма. При конфликта с Египет някакви гимназистки бяха отблъснали част от египтяните май.
  Що се отнася до това, че казармата била задължителна, а бременността – не, не е точно така. Ако едно семейство иска деца, бременността задължително я каза жената. Понякога и няколко пъти.
  Що се отнася до въпроса за това мъжът да гледа детето – ми нищо лошо, стига да не се превръща в същото клише като жената да гледа детето. Т.е. това да е единствения правилен начин и ако не е така, да те гледат странно. И все пак ми е странно ако е „малко след раждането“, най-малкото само майката може да кърми детето.

 5. Едната ми сестра е в Щатите. Там майчинството не е като тук в БГ 2 години, а е 6 седмици. След това, ако искаш стой да си гледаш детето вкъщи, ако пък не можеш да си го позволиш – както е в случая със сестра ми – отиваш на работа. Тъпо, но това е положението.

 6. Аз чух, че някъде се мисли и за отпуск по бащинство :) *ако вече не е направено *

 7. За какви глупусти сте си говорили?! Казарма в БГ вече няма т.е. няма задължителна казарма. Казармата не само е загуба навреме и то на най-хубавите години от човешкия живот, тя е и насилие над личността. Ти си умен млад човек, завършил си компютърни системи, право или финанси, но те обличат с грозна униформа, остригват те нула номер, карат те да слиш в едно спално помешение с миризливи цигани, карат те да отдаваш чест на сержанти, които са едни пропаднали алкохолици в много случаи и всяка втора дума им е псувня, и те карат да служиш на родината метейки плаца и спалните помешения и давайки наряди. Всичко това безплатно разбира се. На това му се казва робски труд. Винаги ми е било интересно кой кретен е измислил идеята за ставането на мъж в казармата. Идеята е токлкова абсурдна, не направо не мога да си я обясня.

 8. Говирихме си, защото изглежда в Германия имат казарма, но ти дават и избор- казарма или някаква общ.полезна дейност, доколкото разбрах. И даже местата били ограничени, тъй, че ако нещо не ти е в ред, колкото и незначително да е- и да искаш, и да не искаш, трябва да избереш втората опция.

  Напълно съгласна, че казармата е загуба на най-хубавите години от чов. живот. Точно поради това, тъй като ние не сме подложени на същите условия, ми беше интересно дали мъжете толкова я ненавиждат, че биха искали да има и за нас :) Да сме едно на едно. Защото с такова мнение се сблъсках и още не мога да го осъзная…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s