„Ново начало, няма такова нещо…“

Може вече да сте го осъзнали. Може да ви е хрумвало, но да не сте го приемали. Може никога да не сте поглеждали от тази страна на нещата.

От както се помня кроя планове за “по-добър живот”. По-точно как аз ще бъда по-добра (във всичко) от утре, от следващия понеделник, от началото на другия месец, от имения ми ден, от рождения ми ден, от нова година… Винаги съм била фен на идеята за новото начало. Никога не се получаваше, но никога не се отказвах. Пак, и пак, и пак… Оптимизъм не ми липсва. Всеки път се учих от грешките (до колкото можех) и съставях все по-прецизни планове, все по-ясно си задавах приоритетите, нещата които трябва да променя и как точно да го направя… Четях книги за управление на времето и НЛП, правих си всевъзможни тестове за това какво точно искам и за какво съм “най-подходяща” (въпреки, че човек знае отговорите на тези въпроси и тестовете по-скоро действат като уверение, че си на прав път). Изготвях си “стратегии” за това каква искам да бъда, как искам да се държа, какво искам да постигна. Винаги, обаче, всички промени трябваше да се извършат изведнъж, от избраната за начало дата. При първата грешка си казвах, че това всъщност ще ми е пробния период и си избирах нова, по-далечна дата за поставяне на началото на новият ми живот. И така до безкрай.

Само че няма такова нещо като ново начало. И няма как да има. Ние сме това, което сме, заради миналото си. Не може изведнъж да се събудиш и да задраскаш изминалите години. Може да поставиш начало на промяна, променяйки това, което не ти харесва- в теб и около теб, но малко по малко.

Няма как да поставиш ново начало ако се събуждаш в същото легло, живееш в същата къща, слушаш същата музика, не изневеряваш на стила си на обличане, разхождаш се по същите улици, срещаш се със същите хора… Може да го направиш за ден, два, но после малко по малко се връщаш към стария начин на живот. Хората, предметите, местата около теб… те не могат “от-днес” да имат друга история, да поставят ново начало. Те са част от теб. Няма как да поставиш ново начало дори да си вземеш багажа, да зарежеш всичко и всички и да отидеш на другия край на света. Собствените ти мисли, изградените навици и натрупаните спомени, са спирачката, която може да се задейства където и когато и да е…

Накратко- можеш да се опитваш да се променяш към по-добро (и трябва!), но това не става като поставяш ново начало, а като надграждаш над преживяното и го променяш. Не можеш да зачеркнеш и изтриеш всичко сякаш никога не е било или вече не е от значение. Всичко е от значение.

Едно мнение за “„Ново начало, няма такова нещо…“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s