Goal setting или коледни обещания

Едно от нещата, с които се свърза Новата година, е възможността да започнем начисто, внасяйки онези малки промени в ежедневието си, за които все не намираме време, грешка! – желание.

Мисълта за наближаващата Нова година ни въздейства мотивиращо. Особено предстоящата, защото първи януари се пада в …понеделник!. И това ако не е знак от съдбата, че е време да поемем по пътя към осъществяване на мечтите и целите си, не знам…

Има си термин- новогодишни обещания. (има и друг, за през цялата година- goal setting). Аз, обаче, си мисля, че трябва да са коледни обещания. Първо, защото така печелим 1 седмица време за адаптация към „новият“ ни живот (от 24ти до 31ви= точно 7 дена). Второ, защото по Коледа стават чудеса и витае една магия :) , което увеличава възможността набелязаните ни цели/ мечти/ желания да се превърнат в реалност. Трето, защото все пак целите са свързани с действия, които трябва да се предприемат (нормално), т.е. с набелязването на това, което искаме, обещаваме и да вървим по пътя към него. Сключваме договор със самите себе си.

Бях обещала, че ще публикувам някои неща, които ми се струват интересни и могат да ви бъдат от полза. Поне бяха такива за мен. Важното е, да намерите формата, която на вас най-много ви допада и да седнете с лист и химикал (а защо не го направите и пред pc-то) и да запишете всичко онова, за което някога сте и продължавате да мечтаете. Някои цели може да са по-абстрактни, други по-прагматични.

Някои може да са по детски наивни, а други до болка банални. Аз лично записвам всичко- от „да завърша успешно университета“ ;-), „да си намеря работа в областта на човешките ресурси или продажбите“, „да получавам …. заплата“, „да направя магистратура в чужбина“ преминавайки през „да не харча повече за глупости“, „да спортувам минимум 2 пъти седмично“, „да чета по… книги на месец“, „да прекарвам повече време със семейството си“, и завършам с „да се науча да казвам „не“, „да съм по-организирана“, „да не си губя времето“, „да съм по-уверена“, „да се науча да готвя“ и т.н. Любимото ми е къща на брега на морето…(ех, тези сладникави американски филми!) ;-) Цел е и да имаш семейство до еди коя възраст, да си посетил…. страни и много други. Всеки сам си знае. Всички сме различни и дори някои неща да се припокриват, има такива, за които освен вас, вероятността някой друг да се сети е твърде малка.

I) За необходимостта от поставяне на цели…Ще разберете какво искате да постигнете в този живот. Като знаете какво точно искате, е по-лесно да се съсредоточите върху усилията, за да го постигнете. Също така, чрез процеса на поставяне и постигане на набелязаните цели, човек си повдига самочувствието. Ще се чувствате по-удовлетворени от себе си, по-щастливи, по-спокойни, че не пропилявате времето и живота си. Като знаете към какво се стремите можете много по-лесно да организирате времето си и да изберете ресурсите, които ще са ви необходими.

II) Две нива на поставяне на цели…Първо избирате какво желаете да сте постигнали в дългосрочен план- примерно 20 години. После разбивате всяка голяма цел на по малки и по малки и така, докато разберете какво можете и трябва! да направите още днес, за да се придвижите стъпка напред.

III) Примерни области, относно които може да имате цели:
–>Свързани с изкуството. /Да пишете ( публикувате), да пеете, да рисувате…/
–> Свързани с характерът ви. / Има ли черти от характера ви, които искате да промените? Навици, които да откажете или такива, които да придобиете?/
–>Свързани с кариерата. / До къде в йерархията искате да стигнете?/
–>Свързани с образованието. / Има ли дадено умение, което искате да притежавате? /
–>Свързани със семейството. / Искате ли да бъдете родител? ; в по краткосрочен план ;-) искате ли да отделяте повече време за семейството си?/
–>Свързани с финансите. / Какво възнаграждение желаете да получавате през различните етапи от живота си? /
–>Свързани с физическата ви форма. / Искате ли да спортувате редовно? Да достигнете старини в дълбоко здраве?/
–>Свързани с удоволствието. / Как искате да се забавлявате? /
–>Свързани с обществото. / Желаете ли да помогнете за правенето на света по-добро място за живеене?/
–>…т.н.

IV) Приоритетност…След като вече знаете, какви са целите ви, ги оценете по приоритети (пр. може да използвате шестобалната система- с 6 ще оцените тези цели, на които държите най-много, а с 2 тези, без които може и да минете). Оценете ги не 1, а 2 и 3 пъти, докато се уверите, че съответстват на това, което желаете. Уверете се, че това са цели, които Вие искате да постигнете, а не преследвате цели под натиска на родителите си, примерно. (това ще ви е особено полезно, когато (ако де) започнете да прилагате техники за time management).

V) План…Направете си 25 годишен план, после 5год., 1год., 6 месечен и накрая едномесечен. Редовно го ревизирайте. Променяйте, ако се налага. Този план е за да служи на вас, а не вие на него. Задължително! :) се награждавайте, когато постигнете дадена цел.

VI) Относно формулирането на целите… Всяка трябва да бъде във вид на положително изречение (“Направи това добре” вместо “Не прави глупави грешки”,примерно). Поставете всяка цел в дадени времеви рамки. Нека целите не са прекалено големи, нито пък твърде малки.

Напомняйте си, че щом някой го може, значи и вие го можете. Късмет : )

P.S. Не знам дали при вас ще има полза от „избистряне“ на целите ви и записването им, но при мен…при мен като запиша нещо черно на бяло, ми е много по-лесно да се придържам към него…и успявам да го направя докрая и то както трябва.

При мен този процес действа…Това е моят начин да вървя към това, което искам да постигна. Разбира се, вие можете да намерите свой :)

3 мнения за “Goal setting или коледни обещания

  1. Аз си имам една тетрадка, която се нарича „моите желания“. Те са само 34, към този момент, но след като прочетох постинга ти ми идват още идеи… Между другото, това да си записваш нещато, които желаеш има много положителни страни и от собствен опит мога да потвърдя, че работи (въпреки че повечето неща са за по-дългосрочен план – работа, съпруга и тн.). Причината е, че подсъзнанието има ясно формулирани неща, който да възприеме и обработи.

    Идеята за „тетрадката за желания“ я взех от една книга на Браян Трейси – Как да постигаме целите си.

    П.П. Ти какво си пожела? ;) Стига да не е тайна…

  2. Идеята с тетрадката е много добра :) Аз пък имам друга, в която всеки ден записвам по 5 неща, които са ми се случили през деня. Оригиналната идея е 5 неща, за които си благодарен на този ден, но малко я по промених. Може да е едно изречение, но пък си мисля, че като поостарем, след години, един поглед вурху написаното ще дейтсва като машина на времето.

    П.П. Тъй като имаме право само на едно желание- пожелах си баба да оздравее, тъй като е в болница :( Една от любимите ми мисли е,че „здравето не е всичко, но всичко без него е нищо“. Повече догодина :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s